Välj en sida

I förra veckan fick jag äntligen hem min kära mellanformatskamera. Att öppna paketet kändes som en skattjakt. Men istället för att sopa bort sand från locket på den nedgrävda kistan så var det frigolitbitar jag fick borsta bort från själva kartongen.

Och så här ser innehållet ut:

Vad är det då för speciellt med mellanformatskameran? Tydligaste skillnaden är att filerna är betydligt större. De flesta människor brukar ha hyfsad koll på megapixlar och även om det inte alls går att sätta likhetstecken mellan antalet megapixlar och kvalitet så är det värt att nämna att denna har hela 39 Mpx. Det gör att det kommer med mycket mer detaljer i filerna. 

Här kommer två snabba exempelfiler av mitt eget, helt ovetenskapliga, test. Bilderna är inte tagna under samma ljusförhållande och vid samma tid men i övrigt är de ganska lika. Samma motiv och samma vinkel i alla fall.

Jag har zoomat in båda filerna till 100 % och sedan beskurit dom till ungefär samma område. Bilderna är anpassade för webben med exakt samma skärpningsinställningar. Som du säkert ser upplevs den ena "luddig" och den andra ganska överskärpt. 

Nikon D3:

Phase One P45+

Fler tester med samma ljussättning utlovas framöver. Jag tycker själv att det är intressant att se vilken skillnad det är mellan de två.

Trevlig helg!

/Maria