Välj en sida

Jag hade aldrig kunnat drömma om hur krävande workshopen med Mary-Ellen skulle bli. Har jobbat till ett och halv två på kvällarna för att stiga upp klockan sju och pallra mig iväg till Fotografiska igen. Trots det har jag nästan saknat att inte ge mig ut och fotografera ikväll. Jag är full med inspiration och klurar på nya fotoprojekt.

Upplägget har varit så att vi har gått igenom bilder på förmiddagarna, pratat och sett på film på eftermiddagarna och sedan fotograferat det som skulle redovisas nästa dag. Varje dag valde Mary-Ellen ut våra bästa bilder, d.v.s. våra "keepers" som sparades till sista dagen då hon gallrade fram våra individuella topp tre. Dessa tre kommer nu att bli en Blurb bok. Ett kul minne från workshopen.

Bildgenomgångarna var verkligen nyttiga. Att se de andras arbeten ger minst lika mycket inspiration som Mary-Ellens synpunkter. Dessutom var det jättpännande att se vad de andra skulle komma med. Fascinerande med alla dessa olika stilar och "seenden". 


Portfoliogenomgång

Första dagen gick Mary-Ellen igenom våra individuella portfolios som vi fått i uppgift att ta med. Jag var rätt nöjd med kritiken och blev smickrad av att hon gillade min ljussättning och "skulle behöva ha med en sådan som mig". Var dock lite besviken eftersom jag hade önskat mer feedback och kanske ett litet resonemang om hennes syn på porträttfotografering och vad som lyfter just den typen av lite mer "statiska" bilder som festivalporträtten ändå är.


Här är det Göran Ekeblad som får några visdomsord medan Lotta Schwarz (nybliven ordförande för SFF) kollar in bilderna lite närmare.

 

Alla fick några (få) ord på vägen. Mina blev "space" och "edge". Jag fick även order att bara ta liggande bilder. Eftersom jag inte hade något specifikt projekt så kände mig mest "lost in (search of) space". Jag spenderade en kväll på Söder, två kvällar på Grönan och en kväll på Fotografiska. Grönan var helt klart roligast då folk är glada och fotograferingsvilliga och det händer grejor hela tiden.

Vad som varit jobbigast för min del har varit urvalen. Det stod snabbt klart att jag och Mary-Ellen helt enkelt inte har samma syn på vad som är mina bästa bilder. Och med tanke på hennes renommé som en av världens bästa fotografer så är det klart att det känns lite tufft. Men – jag är övertygad om att den här workshopen har utvecklat min syn på bilder och att den förändrar mitt urval här framöver. Jag kommer dock inte att sträva efter att välja Mary-Ellen-bilder. Jag kommer att välja Maria-bilder. Förhoppningsvis då Maria 2.0-bilder. 🙂

Här är en av mina personliga favoriter. En bild som blev en keeper men som inte tog sig hela vägen till boken.