Välj en sida

Året började med inflyttning i ny lokal och ett namnbyte på företaget. Sedan dröjde det nästan två månader innan vi var helt redo att ställa till med stor inflyttningsfest. Närmare hundra gäster kom och firade med oss. (Ett helt år senare blir jag fortfarande lika lycklig över lokalerna när jag kommer på jobbet).

Februari bjöd på ytterligare en version av Norrlandsdagarna, Svenska Fotografers Förbunds största medlemsarrangemang. Förutom intressanta föreläsningar klämde undertecknad på en mellanformatskamera på lite mer allvar än tidigare. Något som till slut resulterade i att min kära Phase One kamera flyttade in i början av juni. På fotofronten blev det även en ljussättningsworkshop med Johan Westin som var riktigt givande. Och sedan får jag givetvis inte glömma att nämna min praktikant Christoffer. Han var på plats tre dagar i veckan under ett antal veckor.

I maj avslutades mitt långa uppdrag åt Sunpine i och med invigningen av fabriken. Maj bjöd även på mitt eget femårsjubileum (som passerade helt obemärkt), förberedelser för en fotoutställning, en fantastiskt bra workshop med Knut Koivisto samt en inbjudan att gå med i bildbyrån Synk (www.synk.nu) som specialiserar sig på bilder från norra Sverige. Det senare gjorde att jag nu kan få "avsättning" för alla bilder jag tar utöver de regelrätta uppdragen och en något större chans att sälja dem.

Under sommarens långa semester blev det båtköp för mig och sambon. Något som inte bara är trevlig utan även helt fantastiskt ur fotosynpunkt. Semestern bestod dock inte riktigt bara av ledighet. Man måste ju smida när järnet är varmt. Mitt under Piteå Dansar och Ler genomförde jag ett kort och intensivt fotoprojekt.

I september fick jag årets mest otippade förfrågan. Amerikanska företaget Turner (ingår i Time Warner koncernen)ville använda en av mina bilder i en video till Chris Rock (!). I slutändan blev det inget av då bandet valde att använda bilder av sig själva istället, men det var ändå en kul grej.

Hösten var lite trögstartad men när uppdragen väl tog fart gjorde dom det med råge. Mitt i cirkusen tog jag emot en praktikant från Viebäcks Folkhögskola. Dessutom fick jag ett nytt stillbildsfotografuppdrag vid en film som spelades in i Rosvik och gick ut hårt med att fotografera Micke Persbrandt och Helena Bergström. Har aldrig varit med om maken vad många assistenterbjudanden jag fick av folk (läs: kvinnor), ha, ha, ha. I november hann jag även med att delta i ett Filmkonvent, en form av paneldebatt under Generatordagarna och Media Meeting. Allt på samma vecka faktiskt.

Totalt sett har året som gick varit avsevärt lugnare än de två åren tidigare, men med racet på slutet känns det långt ifrån så. Därför avslutade jag 2010 och börjar 2011 med lite ledighet. På måndag den 10:e januari är jag "back in business".

Årets … 

… mest otippade: förfrågan om att sälja en bild till en musikvideo för Chris Rock.

… följetong: Piteå Kommuns upphandling av ramavtal för formgivning som har blivit överklagad två gånger.

… mest respektingivande: Gunvald Larsso… nej förlåt, Micke Persbrandt ska det ju vara. 😉

… mest fysiskt krävande: foto av hundvalp till Dina Försäkringar Nords annons