Välj en sida

Ja, den frågan kan nästan tyckas befogad när “Genusfotografen” Tomas Gunnarsson föreläser och visar exempel på hur män och kvinnor porträtteras i bild.

Skavlans “på stan-reporter” Niklas framställs som en stenhård kille som skulle kunna mörda utan att blinka, eller åtminstone slå någon riktigt hårt på käften. Sveriges mästerkock 2011 (Louise Johansson) porträtteras med ett tydligt pornografiskt bildspråk, lapandes vatten ur en vattenslang i disken, i tidningen Xpress. I Danmark kör fisketidningen Fisk & Fri den så kallade “Fiskepigen” i varje nummer. Fiskepigan är en ytterst lättklädd tjej som helt omotiverat poserar i porriga poser med en, oftast rätt stor, fisk (!). Mycket av vad Tomas visar är extremt. Men däremellan finns även allt för många “snälla och oskyldiga” bilder där kvinnor framställs som passiva och män aktiva. Det handlar om kroppsspråk, ljus, kontakt med kameran. Det handlar om perspektiv, miljö och kläder. Det är bilder vi sällan eller aldrig skulle reagera på om inte någon lyfter fram dem och visar på problemen. Och det är bilder som påverkar oss alla som betraktare.

För mig är inte det här något nytt. Ändå är det nyttigt att höra det igen. Det är så vanligt med dessa diskreta men ack så påträngande budskap om vad som är manligt och kvinnligt att det är lätt att sluta se tokigheterna. När jag kommer hem sätter jag på mig genusglasögonen och tar mig en titt på mina egna porträttbilder. Jag anser mig vara så pass medveten att jag tror att jag skulle klara mig rätt hyggligt om jag skulle be Tomas ta en titt. Däremot är jag inte så naiv att jag tror att jag inte gör några misstag på området. 

Så – hur många mördare har jag lyckats skapa? Pust. Med undantag för någon enstaka bild så ger jag mig själv godkänt. Genom åren har jag definitivt gjort några riktiga “mördarbilder” men jag vet också att jag då har varit ute efter att ta en väldigt stereotyp bild. Det har alltså varit ett medvetet drag (om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt). Har jag bara tid så ska jag kika lite mer i arkivet imorgon. Det är trots allt rätt få av mina bilder som ligger uppe på hemsidan. Jag hoppas verkligen att jag slipper allt för många djupdyk i skämskudden.

Genusfotografens blogg hittar du här: http://www.genusfotografen.se